De ce ar trebui să țineți cont înainte de a închiria un imobil pe care îl dețineți în Croația

În prezent, închiriere unui imobil se poate face mult mai ușor decât înainte. Chiar dacă dețineți un imobil în străinătate, de exemplu în Croația. Atunci când nu îl folosiți îl puteți închiria pe termen lung sau pentru o săptămână.

Mai întâi trebuie luate în vedere câteva chestiuni de ordin juridic. Acordați timp unui studiu preliminar, astfel încât locuința de vacanță să poată genera profit cât mai repede.

Înainte de a investi bani și timp în imobil, ar trebui să aflați mai întâi dacă veți fi în măsură să găsiți persoane interesate de închiriere. Dacă în zona respectivă se închiriază deja apartamente similare, aceasta este un semn bun. Atenție însă ca oferta de facilități de cazare să nu fie prea mare. Aceste aspecte pot fi verificate pe site-uri web ca Airbnb sau booking.com.

Se află în apropierea unor atracții turistice, plaje sau monumente? Are imobilul dvs. ceva unic? Sunteți dispuși să mai investiți în el pentru a fi și mai atractiv pentru turiști? Ar trebui să vă gândiți și la când doriți să folosiți imobilul în scop personal. Regiunea este suficient de vizitată în restul lunilor? În lunile de iarnă, turiștii aproape nu vizitează orașele mai mici de pe litoral.

Solicitarea autorizației

Pentru a putea închiria un imobil propriu, în Croația este necesar ca mai întâi să se solicite eliberarea unei autorizații. Imediat după ce v-ați decis pentru ce tip de închiriere doriți să oferiți, contactați autoritățile locale (Ured državne uprave), care vă vor furniza informații despre ce tip de autorizație trebuie să obțineți.

Luați în considerare folosirea unei companii de administrare a imobilelor

O companie profesională se poate ocupa de închirierea imobilului dvs. Aceasta vă va scăpa de griji, însă va solicita un comision (20-50 % din venitul din închiriere). De aceea, vă recomandăm ca cel puțin anumite chestiuni să le rezolvați singuri  - cum ar fi predarea imobilului chiriașului sau întreținerea imobilului.

Majoritatea agențiilor de voiaj poate publica anunțuri cu imobilul dvs. Acestea vor percepe comisioane dacă rezervarea sejururilor se face prin intermediul sistemului lor. Un astfel de sistem se poate folosi şi pentru administrarea rezervărilor, pentru afișarea tabelelor cu acestea, a plăților etc.

Pregătiți-vă imobilul

Țineți evidența cheltuielilor legate de utilarea imobilului. În funcție de acestea vei putea regla prețurile ulterior. Încercați să corespundă cu ceea ce oferiți, dar să nu fie cu mult mai mari comparativ cu alte imobile similare din zonă. Dar nu ar trebui să fie nici prea mici, pentru ca să recuperați resursele investite. Nu uitați nici despre costurile asociate cu curățenia, asigurarea, administrarea, curățarea piscinei, renovarea etc.

Realitatea

În majoritatea stațiunilor de pe litoral, sezonul durează patru luni (din mijlocul lui mai până în mijlocul lui septembrie) și, conform informațiilor unei agenții imobiliare locale, prețul mediu al chiriei unei vile este de 400 - 600 EUR pe noapte sau 2 800 - 4 200 EUR pe săptămână. Așadar, în cazul unui grad de ocupare complet, într-un sezon se pot obține venituri de 25 000 - 30 000 EUR.

Chiria pentru apartamente este de 20 - 200 EUR pe noapte, în funcție de zonă și servicii. În 2017 Croația a fost vizitate de aproape 17,5 milioane de turiști, care au petrecut acolo 86 milioane de nopți (sursă: www.dzs.hr).

Cum se poate închiria fără griji un imobil în Croația

Dacă doriții să cumpărați un imobil în Croația și să îl închiriați ulterior fără griji, alegeți-vă din oferta actuală de proiecte cu servicii hoteliere. Cum funcționează?

Apartamente în resort hotelier de 5*, chiar pe malul mării în Dubrovnik

Apartamentele sunt destinate pentru uz personal în combinație cu închiriere ulterioară. Sunt ideale ca investiție cu venituri din închiriere. De administrarea și închirierea imobilelor va avea grijă o companie renumită, proprietarii neavând nicio grijă. Proprietarii și oaspeții beneficiază de toate avantajele și serviciile unui hotel de cinci stele, inclusiv centru SPA și wellness, cu piscine în aer liber, jacuzzi și saloane de masaj. Mai sunt disponibile terenuri de tenis, volei, fotbal, squash, sală de fitness și alte facilități pentru sport, dar și magazine, restaurante, cafenele etc.

Valoarea veniturilor din închiriere este influențată de frecvența utilizării de către proprietar. Cu cât apartamentul este mai mult timp disponibil, cu atât veniturile proprietarului sunt mai mari. Întregul resort funcționează pe tot parcursul anului și în sezonul principal este complet ocupat. Proprietarul poate folosi apartamentul în afara sezonului, oricând și cât timp dorește. În timpul sezonului principal (1.6. – 15.9.) proprietarul poate folosi apartamentul cel mult 35 de nopți (5 săptămâni).

Prețurile apartamentelor încep de la 197 000 EUR.

Resort de apartamente de 5*, chiar pe plajă în Zadar

Apartamentele din acest resort pot fi folosite exclusiv în scop personal sau se poate opta pentru o ofertă de închiriere flexibilă, inclusiv cu venit garanta de până la 5,5 %. Proprietarii pot folosi toate facilitățile resortului, care includ spa și wellness, piscină în aer liber, facilități de sport, restaurante, baruri, magazine și alte servicii cu caracter hotelier. Dacă vă decideți să închiriați apartamentul, toate problemele legate de acest aspect vor fi preluate de un operator hotelier renumit. Vă puteți alege din mai multe tipuri de închiriere:

  1. Durata utilizării în scop personal nu este limitată. Se închiriază atunci când nu sunteți prezent. Veniturile din închiriere rezultă din gradul de ocupare real.
  2. Durata utilizării în scop personal este limitată la 3 săptămâni pe an, în restul timpului apartamentul fiind închiriat. În acest caz, se garantează un venit din închiriere de 4,5 % pe an.
  3. Utilizare în scop personal. Se garantează contractual un venit din închiriere de 5,5 % pe an timp de 5 ani.

Prețurile apartamentelor încep de la 176 000 EUR.

Vile și apartamente de lux într-un resort de 4* în Biograd na Moru

Aceste imobile fac arte dintr-un resort de patru stele, administrat de un operator de renume mondial. Vilele și apartamentele pot fi cumpărate fără a fi necesară închirierea ulterioară. În cazul în care doriți să vă închiriați imobilul, aveți la dispoziție programul de închiriere cu venit garant sau cu venit flexibil, calculat în baza gradului real de ocupare a imobilului.

În cazul venitului garantat, este necesar ca unitatea să fie disponibilă în perioada 1.5. - 31.10. și în restul timpului îl puteți folosi după bunul plac. Venitul garantat este de cca. 4 - 5 % (în funcție de tipul de imobil). Modelul de închiriere flexibilă vă dă posibilitatea să folosiți imobilul oricând și cât timp doriți, acesta fiind închiriat atunci când nu sunteți prezent. După aceea, primiți 50 % din veniturile realizate din închiriere și restul de 50 % este oprit de managementul hotelului pentru acoperirea cheltuielilor (marketing, curățenie, costuri administrative, taxe etc.).

Și aici aveți posibilitatea de a folosi facilitățile resortului: restaurante, bar pe plajă, wellness și spa cu saună finlandeză, bai turcească, piscină acoperită încălzită, piscină în aer liber, fitness, salon de masaje și proceduri de relaxare. Există și o bază sportivă excelentă, cu terenuri de tenis, volei de plajă, teren de minigolf, loc de joacă pentru copii etc.

Prețurile apartamentelor încep de la 219 000 EUR și cele ale vilelor de la 369 000 EUR.

Doresc să primesc noutăţi şi oferte actuale de proprietăţi imobiliare, gratuit şi direct la e-mail-ul meu:

Hot tips | Avem pentru Dvs. Pregătit peste 6000 de imobiliare din toată lumea Ofertă completă

Doresc să primesc noutăţi şi oferte actuale de proprietăţi imobiliare, gratuit şi direct la e-mail-ul meu: